با گسترش فناوری و افزایش پیچیدگی نظامهای مالیاتی، آشنایی با سامانه مودیان مالیاتی یک نیاز اساسی برای افراد و شرکتها شده است. با ورود به دنیای دیجیتال، سامانه مودیان بهعنوان یک ابزار حیاتی در جهت سهولت در امور مالی، پرداخت مالیات، ساماندهی مشکلات و رسیدگیهای مالیاتی به وجود آمده است.
در این بخش سعی داریم اطلاعات کامل و جامعی در خصوص سامانه اتصال مودیان برایتان بازگو کنیم،با ما همراه باشید…
سامانه مودیان مالیاتی و ظیفه دارد تا فرایند ثبت اظهارنامههای مالیاتی، صورت حسابها و فاکتورها را برای صاحبان مشاغل مختلف تسهیل کند از این رو سامانه مودیان بهعنوان یک بستر دیجیتال مورد استفاده قرار گرفته و به کمک تکنولوژی به سازمان امور مالیاتی کمک میکند تا فعالیتهای مالیاتی را بهبود بخشیده و فرارهای مالیاتی را کاهش دهد
از طریق این سامانه، صاحبان مشاغل میتوانند اطلاعات مالیاتی خود را بهصورت آنلاین و امن آپلود کرده و اظهارنامههای مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. این اقدام به کاهش اشکالات و ایرادات در فرآیند اظهارنامه و پرداخت مالیات کمک میکند.
سامانه مودیان مالیاتی بهعنوان یک ابزار مهم در نظام مالیاتی کشور میتواند به جلوگیری از فرارهای مالیاتی کمک کند و از طریق استفاده از فناوری دیجیتال، امکاناتی را برای سهولت در انجام امور مالیاتی فراهم آورد. در ادامه با ویژگیهای این وبسایت بیشتر آشنا خواهیم شد.
مالیات یک پرداخت یا هزینه اجتماعی اجباری است که دولتها از افراد یا کسبوکارها جمعآوری میکنند تا با استفاده از آن هزینههای خدمات عمومی دولتی، کالاها و فعالیتها را پوشش دهند. مالیاتها بیش از ۵۰۰۰ سال است که بخشی اساسی از درآمد حکومتها در سراسر جهان بودهاند. در واقع، این درآمدها ابزاری بودهاند که حکومتها برای تأمین کالاها و خدمات برای شهروندانشان مورد استفاده قرار دادهاند.
اشخاص مشمول مالیات
تمام افراد جامعه به نحوی مالیات پرداخت میکنند. برای مثال، همه با پرداخت مالیات بر ارزش افزوده در ارتباط هستند. با وجود این، مطابق قانون مالیاتهای مستقیم، که در سال ۱۳۹۴ به تصویب رسیده است، گروههای مشمول مالیات تعیین شدهاند. ماده ۱ این قانون برای این منظور در نظر گرفته شده و به طور خاص ۵ گروه زیر را معین کرده است:
- کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی صاحب اموال و املاک در ایران
- کلیه اشخاص حقیقی مقیم ایران که کسب درآمد میکنند، چه در داخل چه در خارج از کشور
- کلیه اشخاص حقیقی ایرانی مقیم خارج ایران که در ایران کسب درآمد میکنند
- کلیه اشخاص حقوقی ایرانی (مؤسسات، نهادها، شرکتها و سایر اشخاص حقوقی) که کسب درآمد میکنند، چه در داخل چه در خارج از ایران
- هر شخص حقیقی یا حقوقی غیرایرانی که به هر نحوی اعم از ارائه خدمات، واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود، آموزش، کمکهای فنی یا واگذاری فیلمهای سینمایی در ایران کسب درآمد میکند
البته در همین ماده آمده است که تعدادی از سازمانها و گروهها، از قبیل شهرداریها و دهیاریها، وزارتخانهها، مؤسسات یا سایر دستگاههایی که دولت بودجهشان را تأمین میکند، مشمول موارد این ماده قانونی نخواهند شد. لازم به اشاره است که آگاه بودن از قانون سامانه مؤدیان برای کلیه اشخاص مشمول پرداخت ضروری است. این اشخاص، به این صورت، میتوانند اظهارنامه مالیاتی و پرداختهای مرتبط را در موعد مقرر خود پر کنند و انجام دهند.
برای اتصال به سامانه مودیان و ارسال صورت حساب خود همین الان اقدام کنید
انواع مالیات در ایران
قوانین مالیاتی کشور در گذر سالها دستخوش تغییرات قابل توجهی شدهاند. برای مثال، پس از آنکه در سال ۱۳۴۵ اولین قانون مالیاتی کشور تصویب شد، در سالهای ۱۳۶۶، ۱۳۸۰ و ۱۳۹۴ مورد بازبینی و اصلاحات مهمی قرار گرفت.
با وجود این، مطابق قانون کشور انواع مالیات در دو دسته مالیاتهای مستقیم و مالیاتهای غیرمستقیم طبقهبندی میشوند. مالیاتهای مستقیم، همانطور که از نام آن پیداست، به صورت مستقیم از اشخاص دریافت میشود. مالیات مستقیم بر اساس ثروت و درآمد اشخاص تعیین میشود، یعنی هر شخصی برگه تشخیص مالیات عملکرد مستقیم خود را به اسم خود دریافت خواهد کرد.
برخلاف مالیات مستقیم، دولت مالیات غیرمستقیم را به صورت غیرمستقیم از افراد دریافت میکند. برای مثال، هنگامی که خرید میکنید، این نوع مالیات به قیمت جنسی که خریداری میکنید، افزوده شده است. در واقع، در این حالت، شما دارید مالیات بر مصرف و فروش را پرداخت میکنید. در ادامه هر کدام از انواع مالیات مستقیم و مالیات غیرمستقیم را بیشتر بررسی میکنیم.
انواع مالیات مستقیم
هر شخصی در جامعه دارائیها و درآمد مشخصی دارد. بنابراین، مطابق دارائیها و درآمدی که در کشور کسب میکنند، لازم است مالیات معینی را به دولت پرداخت کنند. این نوع مالیات شامل موارد مختلفی میشود که در این بخش به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
- مالیات بر دارایی
ثروت و دارایی شخص، که در قانون مالیاتی به عنوان مؤدی از آن یاد میشود، اساس این نوع از مالیات قرار میگیرد. به عنوان مثال، مالیات بر ارث، که مطابق آن بخشی از اموال فرد فوتشده به دولت میرسد، در ردیف مالیات بر دارایی قرار میگیرد.
نوع دیگر مالیات بر دارائی مالیات حق تمبر است. برای مثال، میتوانیم به حق تمبر روی برگههای چکهای بانکی اشاره کنیم.
- مالیات بر درآمد
مالیات بر درآمد یکی دیگر از انواع مالیات مستقیم است. این نوع مالیات نیز خود به انواع مختلفی تقسیم میشود که در ادامه آنها را معرفی میکنیم.
- مالیات بر درآمد مشاغل
کسبه، پیشهوران، بازرگانان و، در مجموع، افرادی که در حوزههای خدماتی، پزشکی و تجاری فعالیت میکنند مشمول این نوع مالیات هستند. ماده ۹۳ قانون مالیاتهای مستقیم تأکید دارد که درآمدی که اشخاص حقیقی به واسطه اشتغال به مشاغل کسب میکنند، مشمول قانون مالیات در آمد مشاغل خواهند شد.
- مالیات بر درآمد کشاورزی
دولت در سالهای اخیر سیاست حمایت از صنعت کشاورزی، دامپروری و غیره را اتخاذ کرده است. بر این اساس، اشخاص فعال در این زمینهها از پرداخت مالیات معاف هستند.
- مالیات بر درآمد اتفاقی
درآمدهای نقدی و غیرنقدی که اشخاص به صورت اتفاقی، مانند جایزه، معاملات محاباتی و غیره کسب میکنند، مشمول این نوع از مالیات میشود. برای مثال، در صورتی که شخص جایزهای را از بانک دریافت کند، باید مقداری از آن را به عنوان مالیات به دولت پرداخت نماید.
- مالیات بر درآمد حقوق
این نوع مالیات را تمام کارمندان دولت و بخش خصوصی، کارگران و غیره پرداخت میکنند. هر سال حدأقل حقوقی برای کارمندان و کارگران تعیین میشود و تمام افرادی که دریافتی بالاتری از آن دارند، مشمول پرداخت این نوع مالیات خواهند شد.
- مالیات بر درآمد املاک
مالکان املاک مسکونی و تجاری مشمول پرداخت این نوع مالیات هستند. لازم به اشاره است که مطابق قانون، ۲۵ درصد از درآمد اجاره املاک برای پوشش دادن استهلاک مدنظر قرار میگیرد و ۷۵ درصد دیگر درآمد حاصل مشمول مالیات میشود.
- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
اشخاص حقوقی نیز مؤظفند مالیات فعالیتهای درآمدزای خود را پرداخت کنند.
امروزه مالیات بر خانههای خالی، مالیات بر خانه و ویلاهای لوکس، مالیات بر اتومبیلهای لوکس و غیره نیز افزوده شده است. به این صورت که مالکان این داراییها ملزم به پرداخت مالیاتهای تعیینشده توسط دولت هستند.
انواع مالیات غیرمستقیم
مالیات غیرمستقیم، که به صورت باواسطه اخذ میشود، انواع مختلفی دارد که در این بخش توضیح داده میشوند. مهمترین مالیاتهای این نوع عبارتند از: مالیات بر حقوق و عواض گمرکی (مالیات بر صادرات و واردات)، مالیات بر مصرف و مالیات بر ارزش افزوده.
- مالیات بر حقوق و عواض گمرکی
این نوع مالیات، که بیشتر به نام تعرفههای گمرکی شناخته میشود، را مالیات بر صادرات و واردات نیز مینامند. در واقع، مالیات بر حقوق و عوارض گمرکی اهمیت بسیار زیادی دارد، به طوری که تغییر آن بر وضعیت اقتصادی هر کشوری تأثیرگذار خواهد بود. هدف از این نوع مالیات، علاوه بر درآمدزایی برای دولت، حمایت از صنایع داخلی نیز میباشد.
- مالیات بر مصرف
افراد جامعه، برای خرید تعدادی از کالاها، علاوه بر قیمت اصلی کالا باید هزینهای را بابت مالیات ویژه آن کالا پرداخت کنند. برای مثال، افرادی که دخانیات مصرف میکنند به صورت روزانه مشمول پرداخت هزینه مالیات بر مصرف دخانیات میشوند.
- مالیات بر ارزش افزوده
این نوع مالیات برای ارزش افزوده کالاها در نظر گرفته شده است. هرچند که دولت، بر اساس سیاستهای حمایتی خود، تعدادی از کالاها و خدمات، مانند محصولات کشاورزی فراورینشده، کتاب و مطبوعات، کود و سم، دارو و غیره را از مالیات معاف کرده است، ولی مصرفکننده هنوز هم مالیات بر ارزش افزوده بسیاری از کالاها و خدمات را پرداخت میکند.
تست و استفاده رایگان از برنامه جامع یکپارچه ابرستان
همزمان با ثبت دریافت و پرداخت های فاکتورها حساب و کتاب طرف حساب های شما به روز شده و با استفاده از بخش های مختلف ابرستان، لذت استفاده از یک برنامه حسابداری ساده را می آزمایید.