حسابداری
دنیای امروز عصر ارتباطات است و انواع ارتباط را تجربه میکند. یکی از مهمترین ارتباطات میان اشخاص حقیقی و حقوقی ارتباطات اقتصادی است که هر روز شکل متنوعتر و پیچیدهتری به خود میگیرد. در هر جا که گردشی مالی وجود دارد، فارغ از اندازه آن سازمان، ضرورت رسیدگی به امور مالی جز اولین اولویتها برای تضمین موفقیت آن شرکت است. در چنین شرایطی روی آوردن به دانش حسابداری برای دسترسی سریع و منظم به اطلاعات مالی اجتناب ناپذیر است. مهمترین وظیفه مدیر یک مجموعه، تصمیمگیری است. لازمهی تصمیمگیری صحیح دسترسی به اطلاعات معتبر، مرتبط و به هنگام است. سیستم اطلاعات حسابداری میکوشد همگام با نیاز افراد به خصوص مدیران هر سازمان، خود را به روزرسانی کند. ما در این مطلب به بحت حسابداری چیست؟، تاریخچه و انواع آن و کاربردهای نرم افزار حسابداری آنلاین، ابری و تحت وب خواهیم پرداخت.
حسابداری چیست؟
حسابداری را در سادهترین شکل آن زبان تجارت تعریف کردهاند؛ به این معنا که ابزار ارتباط و ابراز وجود در هر تجارتی، حسابداری است. حسابداری یک فرآیند است که اطلاعات اقتصادی را جمع آوری، ثبت، طبقه بندی، خلاصه سازی، ارزیابی و گزارش میکند. حسابداری یک روش است که انجمنهای تخصصی و کارشناسان حسابداری تدوین میکنند و مورد پذیرش کسب و کارها قرار میگیرد اما قابل اصلاح و تغییر است. به بیانی دیگر حسابداری با بنیانگذاری ضوابط و قراردادها به حل مسائل یک سازمان کمک میکند. حسابدار با استفاده از این قراردادها گزارشات مالی را تحلیل و برسی کرده و اطلاعات مورد نیاز هر بخش را ارائه میکند.
تاریخچه حسابداری
برای اینکه بهتر بفهمیم حسابداری چیست تاریخچه آن را بررسی می کنیم. قدمت حسابداری به زمانی برمیگردد که بشر اولیه با شمردن آشنا شد. اسناد تاریخی نشان میدهد انسان خیلی زود به حساب کردن نیازمند شد و برای ثبت اطلاعات تجاری و گزارشات خرانهداری اصولی را اختراع کرد که میتوان آن را حسابداری کهن نامید. این دانش دیرباز در عین حال پویا است و در هر تاریخ اصولی مطابق با نیاز روز داشته است. به همین دلیل شباهتی ناچیزی میان حسابداری اولیه با قوانین حسابداری کنونی میتوان یافت.
حسابداری نوین از قرون وسطی و انقلاب صنعتی اروپا آغاز شد. با افزایش ناگهانی ارتباطات تجاری، باید سیستم حسابداری هم تغییر چشمگیری میکرد. روشهای گذشته پاسخگوی نیاز جامعه نبود پس اصول و روشهای جدیدی تدوین شد که حسابداری نوین را پایهگذاری کرد.
در ایران نیز حسابداری راه تکاملی خود را داشته است. ابزارهای حسابداری از گذشته تا امروز از چرتکههای دستی تا نرمافزارهای پیشرفته حسابداری تغییرات زیادی را از سر گذرانده است. در گذشته به حسابدار میرزا میگفتند، سپس به نام دفتردار و بعدها واژه حسابدار تغییر کرد.
اصطلاحات مهم حسابداری
دانش حسابداری ادبیات مخصوص به خود را دارد. در نتیجه اگر با حسابداری سر و کار داشته باشید، لازم است فهرست واژگان آن را بشناسید. در این مقاله تعدادی از اصطلاحات مهم حسابداری را آوردهایم.
معادله حسابداری: مهمترین و اساسیترین معادله در حسابداری به صورت “دارایی= بدهی+سرمایه” است.
سرمایه: سرمایه ارزش مالکیت شرکت را مشخص میکند. یکی از پارامترهای معادله حسابداری که به معنای دارایی شرکت پس از کسر بدهیها است. سرمایه سهم خالص مالکان و ذینفعان شرکت است.
ترازنامه: تصویری کلی از سه پارامتر معادله حسابداری یعنی دارایی، بدهی و سرمایه را در زمانی مشخص نشان میدهد. کلیترین صورت مالی سازمان را ترازنامه میگویند.
صورت مالی: گزارشی درون سازمانی یا برون سازمانی که جزئیات فعالیت اقتصادی سازمان را نشان میدهد. ترازنامه، صورت سود و زیان و صورت جریان وجه نقد از مهمترین انواع صورتهای مالی هستند.
دوره حسابداری: بازه زمانی صورتهای مالی را دوره حسابداری تعیین میکند.
حسابرسی: اسناد سازمانها از جمله گزارشات حسابداری تحت عنوان حسابرسی ارزیابی و کنترل میشوند. حسابرسی از تقلبها، کلاهبرداریها و سند سازیهای جعلی جلوگیری میکند.
اصول پذیرفته شده در حسابداری (GAAP): قراردادها و قواعدی که در حسابداری پذیرفته شده و به شکل قانون درآمده است. این اصول با گذر زمان و براساس نیاز روز قابل تغییر است.
برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP): یک سیستم نرمافزاری و بانک اطلاعاتی برای مدیریت فرایندهای یک شرکت است. این سیستم طیف گستردهای از فعالیتها برای بهبود عملکرد سازمان را شامل میشود.
انواع حسابداری
حسابداری بر اساس زمینه تجارت، اطلاعات مورد نیاز و نوع سازمانها به انواع مختلفی درآمده است تا متناسب با نیاز اطلاعات را جمعآوری و پردازش کند. در تقسیم بندی کلی میتوان دو دسته حسابداری و حسابرسی ایجاد کرد که هرکدام به انواع مختلفی تقسیم میشوند.
حسابداری مالی
حسابداری مالی یا حسابداری گزارش با هدف تهیه و تنظیم صورتهای مالی اساسی ایجاد شده است. عمدهترین بخش بازار هدف این شاخه از حسابداری بانکها هستند اما تمام ذینفعان خارجی سازمان از جمله سرمایه گزاران و تامین کنندگان از این اطلاعات استفاده میکنند. حسابداری مالی نگاه به گذشته دارد و گزارشات آن پس از پایان یک دوره حسابداری منتشر میشود.
حسابداری دولتی
دولتها برای تعیین بودجه باید درآمد و هزینه سالانه خود را پیشبینی کنند. این مهم با یک سیستم حسابداری تخصصی امکان پذیر است. پیش بینی و کنترل هزینههای دولتی، مهمترین کارکرد حسابداری دولتی است. پس میتوان حسابداری دولتی را آیندهنگر دانست.
حسابداری مدیریت
این شاخه از حسابداری، همانطور از نامش پیداست، اطلاعات مورد نیاز مدیر مجموعه را جمع آوری، تجزیه تحلیل و گزارش میکند. مهمترین سیستم حسابداری برای تصمیمات داخلی سازمان، سیستم حسابداری مدیریت است.
حسابداری صنعتی
ریشه حسابداری صنعتی به تحولات بعد از انقلاب صنعتی اروپا بازمیگردد، پس از تحول تولیدات نیاز بود که هزینه تمام شده برای تولید هر محصول برآورد شود تا قیمت گذاری محصولات و خدمات طبق اصولی صورت گیرد.
حسابداری مالیاتی
تمرکز حسابداری مالیاتی بر درآمد سازمانها و در نتیجه محاسبه مالیات طبق آن است. محاسبه مالیات در تمام جوامع کاری مهم و حساس است که بودجه دولت و اداره مملکت را تحت تاثیر قرار میدهد.
حسابداری فروشگاهی
فروشگاهها بخش عمدهای از کسب و کار هر کشوری را به خود اختصاص میدهند. گردش مالی دائمی و پرجزئیات از ویژگی این کسب و کارها است پس نیاز به حسابداری ویژهای مخصوص فروشگاهها وجود دارد. موجودی اجناس، هزینهها و درآمدها دائما در حال تغییر هستند. در سیستم حسابداری فروشگاهی آنچه اهمیت دارد سرعت در عملیات است. زیرا معطل کردن مشتری یک نقص بزرگ در این نوع کارها به حساب میآید.
حسابرسی خارجی
حسابرسی خارجی شبیه نوعی داوری بیطرفانه درمورد گزارشات مالی ارائه شده در یک سازمان است. حسابرس درمورد رعایت انصاف و درستی حسابداری صورت گرفته در سازمان بر اساس اصول حسابداری پذیرفته شده نظر خود را مستدل ارائه میکند.
حسابرسی داخلی
حسابرسی داخلی را میتوان نوعی خود بازنگری دانست. این حسابرسی یک فعالیت مشاورهای است که سازمان را در عملکرد بهتر داشتن کمک میکند.
اصول پذیرفته شده حسابداری
اصول پذیرفته شده حسابداری عبارتند از :
۱- اصل بهای تمام شده تاریخی
۲- اصل تحقق درآمد
۳- اصل تطابق
۴- اصل افشای کامل
انواع تغییرات حسابداری
تغییرات حسابداری در سه گروه طبقه بندی می شوند :
۱- تغییر در برآورد های حسابداری
۲- اصلاح اشتباه و تغییر در رویه های حسابداری
۳- تغییر در شخصیت حسابداری واحد گزارشگری
نرم افزار حسابداری
با گسترش مفهوم حسابداری، برای انجام آن، نیاز به یک ابزار احساس می شد تا حسابداران و مدیران کسب و کارها بتوانند روش های دستی را به روش های سیستمی برای ثبت و نگهداری اطلاعات مالی شان تغییر دهند. یک نرم افزار حسابداری مالی مناسب اکنون برای تمامی کسب و کارهای ابزاری حیاتی به شمار می رود.
هنگامی که به دنبال نرمافزار حسابداری هستید، باید به چند عامل توجه کنید که به شما کمک میکند تا نرمافزاری مناسب را برای نیازهای شرکت خود انتخاب کنید. در زیر به برخی از این عوامل اشاره شده است:
۱- ویژگیهای حسابداری: نرمافزار حسابداری باید ویژگیهای حسابداری اساسی را شامل شود، از جمله ثبت تراکنشهای مالی، تولید گزارشات مالی، مدیریت موجودی و فاکتورها، مدیریت حسابهای مشتریان و تأمینکنندگان، محاسبه مالیات و …
۲- سازگاری با نیازهای شرکت شما: حتماً نرمافزار حسابداری را با نیازهای شرکت خود سازگار کنید. برای مثال، اگر شما در حوزه خدمات حسابداری فعالیت میکنید، نرمافزار حسابداری باید بتواند به بهترین نحو از ویژگیهای مرتبط با خدمات حسابداری پشتیبانی کند.
۳- سادگی و کارایی: نرمافزار حسابداری باید ساده و کارآمد باشد. باید برای کاربران ساده و راحت باشد تا آنها بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند و مشکلاتی ایجاد نشود.
۴- سازگار با سیستمهای دیگر: نرمافزار حسابداری باید با سیستمهای دیگری که شرکت شما استفاده میکند، سازگار باشد. برای مثال، باید بتواند با نرمافزارهای مدیریت موجودی یا نرمافزارهای مدیریت مشتریان سازگار باشد.
۵- قابلیت گزارشدهی: نرمافزار حسابداری باید قابلیت تولید گزارشهای مالی مختلف را داشته باشد تا بتوانید اطلاعات مورد نیاز خود را به راحتی پیدا کنید.
۶- امنیت: نرمافزار حسابداری باید با امنیت بالا همراه باشد. باید اطلاعات حسابداری شما در برابر دسترسی غیرمجاز محافظت شود.
حسابداری آنلاین،ابری و تحت وب
اگرچه حسابداری از گذشته راه دور و درازی را طی کرده اما سفر پیشرفت دانش حسابداری به پایان نرسیده است. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، حسابداری نیز روشهای نوینی را در پیش گرفته است. با بالا رفتن هزینه های تهیه نرم افزارهای حسابداری تحت ویندوز و همچنین کاهش امنیت آنها و عدم دسترس پذیری مناسب خصوصا در شرایط پس از کرونا برای استفاده حسابداری در دورکاری، نرم افزارهای حسابداری به شیوه حسابداری آنلاین در دسترس همگان قرار گرفت.
حسابداری آنلاین، ابری یا حسابداری تحت وب همانطور که از نامش پیداست در بستر اینترنت فعال بوده و از تمام مزایای فضای گسترده ابری بهرمند است. دسترسی همیشگی، کاهش هزینههای راه اندازی و پشتیبانی و افزایش امنیت حفظ اطلاعات از جمله مزایای حسابداری تحت وب محسوب میشود.
یکی از مزایای مهمی که در پیشرفت دانش حسابداری به آن توجه میشود دقت در اطلاعات و دادههاست. در نتیجه حسابداری آنلاین از روشهای سنتی کم خطاتر است. اگر چند سیستم در مکانهای متفاوتی نیاز به دسترسی به اطلاعات حسابداری یک شرکت داشته باشند، حسابداری ابری با یکپارچه کردن فعالیت این سیستمها، گزینهای عالی برای انتخاب است.
نرم افزار حسابداری آنلاین ابرستان
نرم افزار حسابداری ابری ابرستان به عنوان یک نرم افزار حسابداری ساده با شعار ” راحت کار کن” معرفی می شود. نرم افزار حسابداری آنلاین ابرستان اصل کار خود را بر پایه سادگی، هوشمندی و حذف هزینه های کسب و کار قرار داده است. ابرستان نرم افزار حسابداری هوشمند ایرانی و برنامه حسابداری نوین آنلاین است. ابرستان با اصلاح و بهبود روش ها و فرایند های ثبت اسناد مالی از یک سو و استفاده از الگوریتم های پیشرفته نرم افزاری نسل جدیدی از نرم افزارهای حسابداری را ارائه نموده است.
ویژگی های عمومی نرم افزار حسابداری آنلاین ابرستان
- استفاده از نرم افزار در هر زمان و هر مکان با هر دستگاهی
- عدم نیاز به نصب و دانلود و راه اندازی و استقرار
- صرفه جویی در هزینه های کسب و کار حتی با افزایش نرخ ارز
- استفاده بهینه از نرم افزار در انجام دورکاری و مدیریت از راه دور به عنوان یک ابزار آفلاین به آنلاین
- استفاده چندین کاربر به طور همزمان در چند نقطه ی جغرافیایی مختلف
- قیمت های مناسب نرم افزار حسابداری آنلاین ابرستان متناسب با ظرفیت هر کسب و کار به صورت ماهانه و سالانه (پایه، پیشرفته و حرفه ای)
- آموزش، پشتیبانی و به روز رسانی رایگان نرم افزار
- ماندگاری اطلاعات نرم افزار حتی پس از منقضی شدن لایسنس خریداری شده
- استفاده راحت از نرم افزار و کاربر پسند بودن آن حتی برای کسانی که دانش بسیار اندکی در زمینه حسابداری دارند
- استفاده گزارش های متنوع و جامع برای هر کاربر متناسب با وظیفه ی کاری خود
- حسابداری چند شرکتی
۱۴ روز استفاده رایگان از تمامی امکانات نرم افزار حسابداری ابری ابرستان
2 پاسخ
من دانشجوی حسابداری هستم مطلب خوبی نوشتید ممنونم. استفاده ۱۴ روز استفاده رایگان نرم افزارتون برام خوب بود. برای دانشجویان رشته حسابداری تخفیفی دارید؟
سلام. محبت دارید. بله ما برای دانشجویان تخفیف ویژه ای داریم کافیه تصویر کارت دانشجویی تون رو برای ما ارسال کنید تا کد تخفیف دانشجویی براتون ارسال بشه. ادرس ایمیل : cso@abrestan.com